Norge – Minneapolis, Minnesota

Lørdag 25.9
Norge – Minneapolis, Minnesota
Fra Bodø med Norwegian kl 07.30. Traff kjenninger fra Møre & Romsdal før vi tok toget til Eidsvoll kl 10. Besøkte Eva Sandstad et par timer og spiste lunsj.

Mellomlnding på Island
















Vi fløy fra Gardermoen med Icelandair kl 14:45 og ankom Minneapolis i staten Minnesota kl. 18 lokal tid. Mellomlanding og flybytte på Keflavik på Island. Ble kjent med Bjørn-Terje og Lisbeth fra Hommelstø i Brønnøy.
Utsikt fra hotellrommet mot mange, mange kjøpesentre
En liten velkomstkomite
Et kort infomøte før vi la oss ca kl 03 norsk tid. Vi bor to netter på Hotell: Quality Inn, 814 American Blvd. East, Bloomington, MN 55420

Minneapolis

Søndag 26.9  Minneapolis
Tove, Lisbeth og Bjørn-Terje fra Hommelstø.
Frokosten på hotellet var snål. Maten var søt, kaker, søt yoghurt, svak kaffe, ikke grovt brød. Huff.

Her møtes Missisippi og Minnesota River
(kommer inn til venstre for Fort Snelling).

The Capitol - delstatshuset i Minnesota - ligger St.Paul.

Den gamle jernbanebrua til St.Paul er nå fotgjengerbru.

Mindekirken


Guiding i buss gjennom til Minneapolis før vi kjørte til Norwegian Lutheran Memorial Church, kalt Mindekirken. Etter en norsk/engelsk gudstjeneste med et flott sangkor fra Troms (Hålogaland mandssangforening) var det er kirkekaffe med poselunsj. Neste stopp var Minnesota Historical Society i tvillingbyen St. Paul som er Minnesotas hovedstad. Her var det mange svært gode utstillinger.



Om kvelden gikk vi til en restaurant og spiste middag. Vi valgte biff.

Mindekirken i Minneapolis

Mindekirken, eller Norwegian Lutheran Memorial Church i Minneapolis er ei fin norsk kirke som fungerer som en felles nordisk kirke. Gudstjenesten søndag 26.9  startet med en flaggborg i rekkefølgen USA, Norge, Danmark, Finland, Island, Sverige og Canada. Flaggene ble satt til høyre framme i kirkeskipet. 

Sjølve seremonien gikk på dels amerikansk, dels norsk. Men enkelte deler ble lest på de samme nordiske språkene som var i flaggborgen. Flere av oppleserne hadde folkedrakt på seg.

Presten var en ung norsk, kvinne som snakket et utmerket engelsk. 

Det var tydelig at mange i menigheten ikke behersket noe nordisk språk, likevel gikk de hit denne søndagen. Skiltet "Vil du lære norsk?" i høyre marg fant vi her. Tydeligvis populært å lære "språket hennar mor". 

Kirka hadde alltid norsk prest, og i prestegalleriet fant vi et kjent fjes Gunnar Kristiansen fra Bodø hadde vært prest her rundt 1999. Ja, verden er ikke større. Forresten har prestene i USA bedre biler enn de norske - klikk her.

Søndag 26.9  Minneapolis


Minneapolis – Alexandria – Fargo, Nord Dakota



Mandag 27.9
Minneapolis – Alexandria – Fargo, Nord Dakota

På formiddagen møtte vi Minnesota Historical Society, Norwegian-American Genealogical Association et seminar for oss med tema knyttet til slektsforsking i Amerika og orientering om kilder. En av deltakerne fra TV-serien ”Alt for Norge”, Kari Tauring.



Joy Sundrum fra USA og Reidun fra Jessheim snakker norsk!



 Fra Minneapolis kjører vi nordover til byen Alexandria,



Joe (Joseph) er en utmerket og trivelig sjåfør.

der vi besøker Runesteinsmuseet med den mye omtalte Kensington-steinen. Her så vi på steinen og noen gamle interiører og hus i museet. En annen av deltakerne fra TV-serien ”Alt for Norge”, Grant Aaseng var der. 

 

Videre fortsatte vi nordover til Underwood og så på nybyggerhytta Foss Cabin fra 1881. 

Deretter beså vi en haug der det en gang sto Fort Juelson, et fort bygget av nordmenn som forsvar mot indianerne. 

Vi dro så videre til Fargo, Nord Dakota og overnattet på Hollyday Inn – et meget stort hotell.

Fargo, Minnesota – Jamestown, Nord Dakota

Tirsdag 28.9
Fargo, Minnesota – Jamestown, Nord Dakota

For første gang en ordentlig frokost: Omelett med skinke, rista brød m.m.









Vi startet etter ei god natt og besøkte Hjemkomstmuseet i Moorhead, tvillingbyen til Fargo. Her står en kopi av ei norsk stavkirke og en replika av et vikingskip som en gang rundt 1980 seilt fra Duluth i USA til Bergen. Interessant film om båten.

Videre tok vi turen til sentrum av Fargo før vi hadde lunsj på Sons of Norway losjen, Kringen Lodge. Denne losjen er meget aktiv og har sitt eget hus i Fargo. Menyen var kalkun i saus, potetstappe, syltetøy og brød. 



På vei til Jamestown for overnatting stakk vi innom et Bisonmuseum med både utstilinger og levende dyr. I tillegg var det en fin prærieby, gjenoppbygd  med ulike butikker og slikt.


 Hotell: Gladstone Inn & Suites, 111 2nd. Str. NE, Jamestown, ND 58401

Utsikt fra et bussvindu

På vei ut av St.Paul

Den andre bussen er av og til foran oss.

Store og små biler passerer oss

Crossing truck

Jamestown - Minot – Bismarck, Nord Dakota

Onsdag 29.9
Jamestown - Minot – Bismarck, Nord Dakota

Vi startet tidlig om morgenen og kjørte til Minot via Bismarck.


Vel fremme i Minot besøkte vi ved Scandinavian Heritage Park i sentrum av byen. Ved siden av en statue av Sondre Norheim er det et gammelt stabbur, ei seterstue og en flott stavkirke som er kopi av Gol stavkirke.


Leiv Eiriksson skuer ut over Scandinavian Heritage Park

Deretter det kjørte vi til messeområdet der Norsk Høstfest holder til. Kom dit ca 12.30 og dro igjen 18.30.



Etter mye gåing og sterke inntrykk på Høstfesten spiste vi god mat på en bufetrestaurant, før vi kjørte til Bismarck, hovedstaden i Nord Dakota.

Hotell: Radisson Hotel, 605 E Broadway Ave., Bismarck, ND 58501

Bismarck – Madison - Dawson - Hendricks, Minnesota

Torsdag 30.9
Bismarck – Madison - Dawson - Hendricks, Minnesota

En lang formiddag i bussen før vi kom til første stopp i byen Madison i Minnesota. Her var det en ”lutefiskstaue” men vi så jo at det egentlig bare var en levende skrei. Den var verken fisket, bløgget, tørket, lutet, utvannet eller kokt.


Ble møtt av den tredje Alt for Norge-deltakeren, Deborah Breberg. Etter en kaffestund på et flott museum sammen med representanter fra den lokale Sons of Norway foreningen kjører vi til byen Dawson like ved og så en gnompark.

Nok en times kjøring til dagens mål - den lille norsk-amerikanske byen Hendricks. Her spiste vi i kjelleren i den norsk-amerikanske Singsaas kirke fra 1874 sammen med mange norskætta. Etterpå gikk vi opp i kirka til. Her skulle alle losjeres privat. Vi fikk Don Engelstad på 54 år og kona Shirley på 53. De var unge og slanke mennesker som nylig hadde vært i Norge.

Hendricks – Albert Lea, Minnesota

Fredag 1.10
Hendricks – Albert Lea, Minnesota

Vi spiste god frokost hos Don & Sheila på Don Engelsted farm. Don tok oss på tur med cocumber’n en stooor høstemaskin for ”corn” – men var det mais eller soyabønner han mente?
Deretter dro vi til sentrum av byen Hendrics (ca 700 innbyggere) hvor The Norwegian Heritage Committee, laget et arrangement om formiddagen. Vi beså bare museet.

Etter lunsj dro vi videre til Sioux Falls for bl.a. å se skriverstua til forfatteren Ole Rølvåg som skrev I De Dage og Riket Grundlægges m.fl. Besøket besto av en lang innledning av to eldre personer i ei museumskirke og noen gamle hus utenfor.
Ole Rølvågs skrivestue er flyttet til Sioux Falls


Vakre busser i en vakker by - Souix Falls
Lei og sliten kjørte vi direkte til Albert Lea. Hotell: Americas Best Value Inn, 2306 E Main Str., Albert Lea, MN 56007

Harmony - Spring Grove – Madison, Wisconsin


Lørdag 2.10
Albert Lea – Harmony
Spring Grove – Madison, Wisconsin


Fra Albert Lea kjørte vi først innom Harmony, et lite sted vi gikk rundt mens noen tok bussen til en kirkegård de skulle besøke. Her bodde det også en god del av Amish-folket. De snakket tysk seg i mellom, brukte hest og kjerre til transport og gikk i hjemmelgde klær ettter 1700-tallsmodell for farmere.


Dagens første hovedmål var den lille byen Spring Grove der det i dag  var ”Uffda festival”. Levende musikk, farmerers marked m.m.




Neste stopp var det norskeamerikanske museet Vesterheim Museum, i Decorah i delstaten Iowa.




Etter en rundtur i museet gikk turen videre til Wisconsins hovedstad, Madison.